Предложението за минималната работна заплата е тя да стане 933 лева

...
Предложението за минималната работна заплата е тя да стане 933 лева
Коментари Харесай

Работодателите за новата минимална заплата: Българинът е изобретателен

Предложението за минималната работна заплата е тя да стане 933 лв. от началото на идната година. Увеличението е изчислено съгласно новата формула, заложена в Кодекса на труда, че минималната заплата би трябвало да е в размер на 50 на сто  от междинната за страната за миналите 12 месеца. Тази формула се употребява за първи път. 

Над 442 хиляди души получават минимално заплащане за труда си. Това сочат статистическите данни към второто тримесечие на годината. В момента минималната заплата е в размер на 780 лв.. Очаква се от 1 януари тя да нарасне със 153 лв. и по този начин да надвиши 930. Според КНСБ смяната е крачка напред, само че не е задоволителна. Затова синдикалистите ще упорстват размерът ѝ да е повече от 50% от междинната за страната за последната година, съобщи Нова тв.

Сметки за ток, вода, храна на фона на разноските за развъждане на две деца. Всичко това месечно Таня Гаджева би трябвало да покрива с минималната си заплата от 780 лв.. „ Това е отвратително. Аз отивам на още едно място да работя. Сутрин излизам в 6 часа и вечер се прибирам в 18.30. С две деца съм. Как се живее – ток, вода, телефони, възпитаник, мъчно е! Разходите са си ужасно огромни. Много мъчно се устоя ”, споделя дамата.

За да подкрепи най-уязвимите като Таня, държавното управление предлага парите да набъбнат до 933 лв. от началото на идната година. Изчисленията на синдикалистите обаче демонстрират, че растежът в приходите би трябвало да е още по-осезаем.

От КНСБ ще упорстват за смяна в определянето на размера на парите, тъй че нарастването да бъде съответно. „ Текстът на закона трябваше да бъде най-малко 50%, а не закрепено тъкмо 50 ”, безапелационен е Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Според работодателите формулирането на минималната заплата не би трябвало да е закрепено в една формула, без да има оценка на влияние и да се взимат поради други индикатори. „ Всяко нещо, което се случва по административен метод, води до работодатели, които няма по какъв начин да заплащат, прибягват към понижаване на работното време, прекосяване в сив бранш - българинът е находчив ”, споделя заместник-председателят на БСК Мария Минчева. Според бизнеса методът " на калпак " посредством формула ще затрудни частния бранш.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР